Module 16: insolventies – SSR
Cursussen / Civiel recht / Insolventierecht / Module 16: insolventies

Module 16: insolventies

Het verloop van insolventieprocedures en de rol van de administratief medewerker.

De cursus insolventies voor administratief medewerkers behandelt het verloop van de insolventieprocedures: faillissement, surseance van betaling en de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen. Ook de WHOA-procedure wordt meegenomen. Na afronding van de module heb je als deelnemer meer inzicht in de verschillende procedures en in het aandeel dat je binnen deze procedures hebt.

Doel

Na afronding van deze module heb je inzicht in de verschillende insolventieprocedures, vooral waar dat voor je werkzaamheden van belang is. Je hebt inzicht in de rol die je binnen de procedures vervult en in een snelle en accurate uitoefening van je rol. Je bent verder in staat gericht artikelen op te zoeken in de Faillissementswet.

Doelgroep

Administratief medewerkers die (gaan) werken bij de afdeling insolventies van de rechtbank. Ook administratief juridisch medewerkers kunnen deelnemen.

Inhoud

De module behandelt het verloop van de insolventieprocedures (faillissement, surseance van betaling, homologatie onderhands akkoord en de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen), de verschillen tussen de insolventieprocedures, de mogelijke ‘overgangen’ tussen de insolventieprocedures en gaat in op de positie van de schuldenaar, de rol van de rechter-commissaris als toezichthouder op de curator/bewindvoerder, de rol van de rechtbank en de positie van de schuldeisers.

Opzet

De module is een combinatie van zelfstudie, praktijkopdrachten, een korte online bijeenkomst, twee cursusdagen op locatie en een schriftelijke eindtoets. Het uitvoeren van de praktijkopdrachten neemt ongeveer 10 uur in beslag; het bestuderen van de basisstof ongeveer 4 uur per cursusdag. Er wordt een digitaal werkboek met aanvullende informatie en voorbeelden aangeboden, waar je naar eigen inzicht gebruik van kunt maken.

Het uitvoeren van de praktijkopdrachten, het bijwonen van de bijeenkomsten en het behalen van de eindtoets zijn vereisten voor het verkrijgen van het certificaat. De eindtoets wordt op je eigen rechtbank gemaakt. Er is één herkansingsmogelijkheid.

Voorkennis

Module 1 en module 2 of op andere wijze verkregen, vergelijkbare kennis van de rechtelijke organisatie gelden als voorkennis. Module 4 is gewenst. Enige ervaring -denk aan een half jaar- met insolventies is gewenst.

Ontbreekt nog een deel van deze voorkennis en twijfel je over inschrijving: neem contact op met SSR op 088-361 3212.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 0,00