Jeugdstrafrecht, enkelvoudig – SSR
Cursussen / Personen- en familierecht / Jeugdstrafrecht / Strafrecht / Jeugd gezin en zeden / Jeugdstrafrecht, enkelvoudig

Jeugdstrafrecht, enkelvoudig

Juridische, gedragskundige en communicatieve aspecten in het jeugdstrafrecht uitgediept

Het jeugdstrafrecht is een bijzondere tak van sport. De behandeling van een jeugdstrafzaak vraagt om een andere aanpak dan de behandeling van een commune strafzaak. Het pedagogische karakter van het jeugdstrafrecht staat voorop. Maar wat houdt dat precies in? Wat wordt verwacht van een officier van justitie die een jeugdstrafzaak behandelt? Hoe zorg je er vanuit het jeugdstrafrecht voor dat een jongere weer op het rechte pad terecht komt? Dergelijke vragen komen aan de orde in deze cursus, die geheel in het teken staat van de rol van de officier van justitie in jeugdstrafzaken, die enkelvoudige kamer zittingen gaat behandelen.

Doel

Na het op een actieve wijze volgen van deze cursus kun je jeugdstrafrechtelijke zaken – die voor een enkelvoudige rechtbank worden behandeld – zorgvuldig, professioneel en effectief beoordelen. Daarbij heb je oog voor het belang van de jeugdige en kies je zoveel mogelijk voor een betekenisvolle interventie, die passend is in de concrete situatie.

Doelgroep

(Adjunct-) Officieren van justitie, die belast zijn met de behandeling van enkelvoudige strafzaken tegen minderjarige verdachten.

Van je wordt verwacht dat je daadwerkelijk jeugdstrafrechtelijke zaken (enkelvoudig) behandelt of dat op korte termijn gaat doen.

Inhoud

In deze cursus komen diverse facetten aan bod, die met de behandeling van jeugdstrafrechtelijke zaken te maken hebben. We zullen aandacht besteden aan onder andere:

  • formeel en materieel jeugdstrafrecht;
  • ontwikkelingspsychologie;
  • psychopathologie bij jeugdige delinquenten;
  • de opbouw en inhoud van een rapportage over de jeugdige;
  • communicatie met de jongere ter zitting;
  • de rol van de OvJ, rechter en Raad voor de Kinderbescherming in een zaak;
  • de beleving van een strafzitting en een sanctie door een jeugdige.

Opzet

Deze cursus bestaat uit een dag zelfstudie en twee dagen contactonderwijs. De eerste dag gaat in op de onderwerpen die hierboven besproken zijn. Tijdens de tweede contactdag ga je actief oefenen met het communiceren met een jeugdige ter zitting. Dit wordt gedaan in samenwerking met een trainingsacteur. Hierbij zal de focus liggen op het oproepen van gedrag via de trainingsacteur, waarbij de acteurs reflecteren op het effect dat dit gedrag op jou als officier van justitie heeft en onderzocht wordt welk effect de reactie van de officier op de verdachte heeft. Hierbij wordt het gedrag van de acteur geduid door een gedragsdeskundige.

Een half jaar na de eerste contactdag vindt er een terugkomdag plaats, waar je automatisch voor ingeschreven wordt. Deze dag is een verplicht onderdeel van deze cursus. Het doel van deze dag is het geven van inzicht in veelvoorkomende psychopathologie van jeugdige delinquenten en reflectie op het behandelen van jeugdstrafzaken als officier van justitie. De ervaringen die je gedurende het half jaar sinds het volgen van de cursus hebt opgedaan, worden besproken op interactieve wijze.

Een actieve houding is tijdens de gehele leeractiviteit gewenst.

Bijzonderheden

Na het volgen van deze leeractiviteit bevelen wij je aan de Actualiteitendag jeugdstrafrecht (SOOMJACT) jaarlijks bij te wonen, om jouw kennis actueel te houden op het gebied van het jeugdstrafrecht.

Indien je zware jeugdstrafzaken gaat behandelen, adviseren wij je na het volgen van deze leeractiviteit deel te nemen aan de leeractiviteit Jeugdstrafrecht, meervoudige kamer (SOOMJEMK).

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden OM (2025): € 200,00