Afpakken basis – WO Interventie – SSR

Afpakken basis – WO Interventie

Krijg kennis en inzicht in de wijze waarop afpakken daadwerkelijk en juridisch in opsporing en vervolging plaatsvindt

  • 2
    dagdelen
Vakgebied(en):
  • Cursuscode: SOOSPAKB

Tijdens deze leeractiviteit wordt u er bewust van dat afpakken in een groot aantal strafzaken een belangrijke rol kan spelen en/of speelt. Het ‘afpakbewustzijn’ begint al bij de start van een opsporingsonderzoek. Daarnaast krijgt u kennis en inzicht in de wijze waarop afpakken daadwerkelijk en juridisch in opsporing en vervolging plaatsvindt.

Doel

Na afloop van de activiteiten en de contactdag heeft u juridische en praktische kennis en inzicht verkregen over de grote rol van afpakken in veel strafzaken, bent u in staat om signalen van witwassen te herkennen en weet u welke juridische kaders van belang zijn voor een eerste beoordeling, kunt u eenvoudiger schakelen tussen de Afpakmodaliteiten en bent u in staat om de ter terechtzitting meest voorkomende verweren in ontnemingszaken over hennep voor te bereiden.

Doelgroep

Officieren van justitie, advocaten-generaal en parketsecretarissen, die werkzaam zijn binnen de werkomgeving Interventie.

Inhoud

De dag wordt gestart met een algemene inleiding en terugkoppeling over de literatuuropdrachten en theoretische uitleg daarover. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan regels rondom beslag en conservatoir beslag, regels rondom ontneming, signalen van witwassen en welk juridische kaders van belang zijn voor een eerste beoordeling, de Afpakmodaliteiten en voorkomende verweren in ontnemingszaken over hennep.

De leeractiviteit bestaat uit een literatuuropdracht, een enkele voorbereidingsopdrachten en een contactbijeenkomst van een dag.

Docenten

  • mr. Katja van der Maas

    Officier van justitie

  • mevrouw Paloma van der Heijden

    Teamleider van de centrale administratie

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.