Claudine Silanoe-Lemmers – SSR

Claudine Silanoe-LemmersNa mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit) ben ik direct aan de slag gegaan bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch (afdeling strafrecht) als gerechtssecretaris, waar ik veertien jaar heb gewerkt. In die veertien jaar ben ik doorgegroeid naar de functie van stafjurist. Omdat ik meer direct (en minder vanuit dossiers) met mensen in contact wilde zijn in mijn werk, heb ik in 2016 de overstap gemaakt naar de functie van mediationfunctionaris bij rechtbank Oost-Brabant. Om deze functie goed te kunnen vervullen heb ik de opleiding tot professioneel mediator bij het Centrum voor Conflicthantering gevolgd. Om mezelf te blijven ontwikkelen en omdat ik de afgelopen jaren geïnteresseerd was geraakt in coaching en in het bijzonder in wandelcoaching, heb ik in 2021 de opleiding tot gecertificeerd wandelcoach gevolgd bij Het Coach Bureau van Hilde Backus.

Ik voer mijn coaching gesprekken al wandelend in een mooie groene omgeving en gebruik de natuur in bij het traject passende oefeningen. Net als de natuur oordeel ik niet en bied ik vanuit rust en empathie een eerlijk luisterend oor. Coaching kan zeker ook binnen aan tafel plaatsvinden. Ik geef echter de voorkeur aan wandelcoaching, omdat ik én graag buiten ben én omdat wandelend coachen verschillende voordelen heeft: wandelen in de natuur verlaagt je stressniveau, het praat makkelijker omdat je elkaar niet steeds hoeft aan te kijken en al wandelend kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Je brein wordt actief, waardoor je makkelijker tot nieuwe ideeën komt. En, door te spiegelen helpt de natuur ook een handje om tot nieuwe inzichten te komen.

Daarbij werk ik oplossingsgericht. Bij oplossingsgericht coachen wordt achterliggende problematiek wèl onderkend en erkend, maar ligt de focus op de gewenste situatie, wat al in de goede richting werkt en hoe van daaruit verder gehandeld kan worden. Daarbij kan het zeker ook nuttig zijn om naar het verleden te kijken. Oplossingen voor de toekomst zijn namelijk vaak ook te vinden door naar succeservaringen en krachtbronnen uit het verleden te kijken, met name die je hanteerde op momenten dat je het lastig had.

Eén van mijn coachees schreef na afloop van een coachtraject het volgende:

“Ik was heel nieuwsgierig naar wandelcoaching. Als leervraag had ik iets gekozen wat de rode draad in m’n leven is (verschil tussen hoofd en hart) en dan vooral dat ik de laatste tijd gevoeliger lijk te zijn voor feedback (zowel geven als ontvangen). Het wandelcoachtraject heeft bij mij tot meer acceptatie geleid, dat dit er bij mij mag zijn en dat het eigenlijk een mooi iets is. Wat mij heeft geholpen in het traject is de rust en down-to-earth mentaliteit van Claudine en dat zij luistert zonder oordeel; alles mag er zijn. De achtergrond van Claudine als jurist maakte, dat ik het traject durfde aan te gaan.  Anders zou ik bij wandelcoaching het vooroordeel hebben, dat het heel spiritueel of zweverig zou kunnen zijn. Kernwoorden die Claudine omschrijven zijn: stabiel, empathisch, vriendelijk, rustig, sterke analyticus en geïnteresseerd.” (Sandra, 42 jaar, orthopedagoog)