Afpakken basis – WO Interventie – SSR
Cursussen / Strafrecht / Afpakken / Ontnemen / Fraude / Straffen en maatregelen / Afpakken basis - WO Interventie

Afpakken basis – WO Interventie

Krijg kennis en inzicht in de wijze waarop afpakken daadwerkelijk en juridisch in opsporing en vervolging plaatsvindt

Tijdens deze leeractiviteit word je er bewust van dat afpakken in een groot aantal strafzaken een belangrijke rol kan spelen en/of speelt. Het ‘afpakbewustzijn’ begint al bij de start van een opsporingsonderzoek. Daarnaast krijg je kennis en inzicht in de wijze waarop afpakken daadwerkelijk en juridisch in opsporing en vervolging plaatsvindt.

Doel

Na afloop van de activiteiten en de contactdag heb je juridische en praktische kennis en inzicht verkregen over de grote rol van afpakken in veel strafzaken, ben je in staat om signalen van witwassen te herkennen en weet je welke juridische kaders van belang zijn voor een eerste beoordeling, kun je eenvoudiger schakelen tussen de Afpakmodaliteiten en ben je in staat om de ter terechtzitting meest voorkomende verweren in ontnemingszaken over hennep voor te bereiden.

Doelgroep

Officieren van justitie, advocaten-generaal en parketsecretarissen, die werkzaam zijn binnen de werkomgeving Interventie.

Inhoud

De dag wordt gestart met een algemene inleiding en terugkoppeling over de literatuuropdrachten en theoretische uitleg daarover. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan regels rondom beslag en conservatoir beslag, regels rondom ontneming, signalen van witwassen en welk juridische kaders van belang zijn voor een eerste beoordeling, de Afpakmodaliteiten en voorkomende verweren in ontnemingszaken over hennep.

De leeractiviteit bestaat uit een literatuuropdracht, een enkele voorbereidingsopdrachten en een contactbijeenkomst van een dag.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden OM (2024): € 200,00
Voor leden OM (2025): € 200,00