Aanbod cybercrime – SSR

De samenleving digitaliseert steeds verder. Dat raakt uiteraard ook het terrein van strafrecht en strafvordering. Kennis over cybercrime is daarom geen overbodige luxe meer. Het verdient een vaste plek in de gereedschapskist van elke strafrechtelijk georiënteerde professional.

Het vergt veel van jou als professional om op de hoogte te blijven want de technische en juridische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. In nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Cybercrime van de Rechtspraak heeft SSR om die reden het cursusaanbod Cybercrime uitgebreid.

In de hieronder weergegeven lijst kun je per titel doorklikken naar de cursuspagina voor meer informatie.

Introductie cybercrime

Informatie en opsporing

Actualiteiten

Diverse onderwerpen

Wat is er nog meer?

Het Kenniscentrum Cybercrime verzamelt, beheert en verspreidt kennis en informatie met betrekking tot cybercrime, digitale opsporing en digitaal bewijs. Op de website van het Kenniscentrum vindt je: nieuwsbrieven, kennispagina’s, publicaties (bijvoorbeeld over digitale kinderporno het e-book ‘Art. 240b Sr’) en een helpdesk-functie.

SSR Meestervertellers – Plaats delict: internet

Recent in het nieuws: datalekken bij grote organisatie, gemeentes en universiteiten die digitaal gegijzeld worden; zijn we eigenlijk wel klaar voor cybercrime? De podcast SSR Meestervertellers verzorgde een speciale serie over de aanpak van cybercrime.

Cyber-expert Chris van ’t Hof (Tek Tok) ging in gesprek met Brenno de Winter, Jacqueline Bonnes, Wytske van de Wagen en Jan Jaap Oerlemans. Over hacken, ransomware, encro-chat en de dilemma’s waar de rechterlijke organisatie voor staat bij de aanpak van internetcriminaliteit. Cyber is here to stay!

Jacqueline Bonnes – De Rotterdamse webcamhacker

Jacqueline Bonnes doet als officier van justitie grote onderzoeken op het gebied van cybercrime. In deze aflevering kijkt ze met cyber-expert Chris van ’t Hof terug op de zaak van de Rotterdamse webcamhacker. Bonnes legt uit waarom deze zaak bepalend is geweest voor de manier waarop we in Nederland computercriminaliteit benaderen.

Brenno de Winter – Ethisch hacken

In deze aflevering spreekt Chris van ’t Hof met Brenno de Winter. In zijn rol als onderzoeksjournalist kaartte De Winter misstanden aan door het hacken van onder meer de OV-chipkaart. Tegenwoordig treedt hij op als expert in rechtszaken en adviseert hij organisaties over het verbeteren gegevensbescherming. Waar zit het verschil tussen computervredebreuk en ethisch hacken? Aan de hand van enkele bekende hacks geeft de Winter uitleg over subsidiariteit en proportionaliteit.

Wytske van der Wagen – Cybercrime of cyborg crime?

In deze aflevering is te gast Wytske van der Wagen, assistent professor criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit New York gaat ze met Chris van ’t Hof in gesprek over haar proefschrift From Cybercrime to Cyborg crime. In haar proefschrift gaat van der Wagen in op de interactie tussen dader en technologie bij het plegen van internetcriminaliteit.

Jan-Jaap Oerlemans – Encrochat

In deze aflevering spreekt cyber-expert Chris van ’t Hof met Jan-Jaap Oerlemans, bijzonder hoogleraar inlichtingen en recht. Oerlemans geeft in deze podcast tekst en uitleg over de zaak encrochat; de hack van versleutelde telefoonberichten van criminelen door de Franse en Nederlandse politie.

Jacqueline Bonnes – Ransomware

In deze aflevering spreekt cyber-expert Chris van’t Hof met Jacqueline Bonnes. Als officier van justitie doet Bonnes grote onderzoeken op het gebied van cybercrime. Aan de hand van een voorbeeld geeft ze in deze podcast uitleg over de aanpak van afpersing met gijzelsoftware, beter bekend als ransomware.

 

Brenno de Winter – Digitale bewijsvoering

In deze aflevering spreekt cyber-expert Chris van’t Hof met Brenno de Winter. In zijn rol als onderzoeksjournalist probeerde De Winter misstanden aan te kaarten door hacks van onder meer de OV-chipkaart. Tegenwoordig helpt hij organisaties met het verbeteren van gegevensbescherming.
Van ’t Hof en de Winter praten in deze podcast over digitale bewijsvoering. Ze vragen zich af: “In hoeverre moet een rechter zélf ICT-kennis hebben en welke experts kan de rechter vertrouwen om een oordeel te vellen?”

J

Je kunt Brenno’s boek Survivalgids voor de Digitale Jungle gratis downloaden.