Voorfase – SSR

De voorfase is een periode van drie maanden waarin de Rio kennis maakt met het vak en met alle personen die binnen de opleiding een rol spelen. De Rio bepaalt zijn plaats in de organisatie en krijgt zicht op de eigen positie ten aanzien van het vak en de eindtermen zoals beschreven in het functieprofiel van rechter/raadsheer. Onder intensieve begeleiding en nog vrij van productiedruk is er volop gelegenheid om te oefenen met het vak; het leren staat voorop.

De voorfase bij SSR

Vanuit SSR worden rechtsgebiedspecifieke leeractiviteiten aangeboden die zien op het schrijven in de leerwerkomgeving waar de rio bij aanvang van de voorfase deel van uitmaakt. Daarnaast worden leeractiviteiten gevolgd waarbij de Rio’s de competenties samenwerken, communicatie en magistratelijkheid kunnen ontwikkelen. De Rio’s leren elkaar kennen tijdens de startweek en blijven tijdens de opleiding samenkomen om opdrachten uit te voeren en elkaar te motiveren en te stimuleren. Hiermee wordt een basis voor een professioneel netwerk binnen de rechterlijke organisatie gelegd.

De voorfase binnen de leerwerkomgeving

In de leerwerkomgeving is de Rio, onder begeleiding van praktijkopleiders, bezig met verschillende werkgerelateerde activiteiten zoals het observeren van zittingen en raadkamer en het schrijven van concept uitspraken/beslissingen. De Rio doorloopt de voorfase bij het gerecht op de plaats waar hij ook de eerste leerwerkomgeving volgt. De Rio is zelf verantwoordelijk voor het regelen en plannen van de werkzaamheden binnen het gerecht tijdens de voorfase.

Persoonlijk opleidingsplan

Gedurende de voorfase vormt de Rio zich een beeld van het werk als magistraat en van de weg die hij/zij te gaan heeft om aan de eindtermen te voldoen. Dit resulteert in een beslissing om het traject wel of niet verder in te gaan. Rio’s die de opleiding verder willen vervolgen, beschrijven hun leertraject in een uitgebreid persoonlijk opleidingsplan (POP). Het is de routekaart waarmee de Rio zijn opleiding vormgeeft en waarmee hij zijn weg naar de eindtermen moet vinden.

Programma voorfase

Het programma van de voorfase wordt zes weken voor aanvang van de voorfase op de website gepubliceerd. Tijdens de startweek wordt het programma van de hoofdfase op MIJN SSR opengesteld.

Lichting april 2024

Startweek: maandag 8 t/m vrijdag 12 april 2024
Bekijk het programma

Lichting januari 2024

Startweek: maandag 8 t/m vrijdag 12 januari 2024
Bekijk het programma

Leeractiviteiten voorfase – de lerende professional