Voorfase – SSR

De voorfase is een periode van drie maanden waarin de Rio kennis maakt met het vak en met alle personen die binnen de opleiding een rol spelen. De Rio bepaalt zijn plaats in de organisatie en krijgt zicht op de eigen positie ten aanzien van het vak en de eindtermen zoals beschreven in het functieprofiel van rechter/raadsheer. Onder intensieve begeleiding en nog vrij van productiedruk is er volop gelegenheid om te oefenen met het vak; het leren staat voorop. De tijdsbesteding tijdens de voorfase is over de gehele periode verdeeld over het gerecht en SSR. Aanvankelijk wordt de meeste tijd besteed bij SSR, maar naarmate de voorfase vordert, komt de nadruk juist steeds meer op de leerwerkomgeving te liggen.

De voorfase bij SSR

Vanuit SSR begeleiden de kernopleiders de Rio binnen een leerwerkteam met andere Rio’s bij het ontwikkelen van competenties als samenwerken, communicatie en magistratelijkheid. Dit leerwerkteam heeft ook een belangrijke sociaalprofessionele functie. De teamleden leren elkaar kennen tijdens de startweek en blijven tijdens de opleiding samenkomen om opdrachten uit te voeren en elkaar te motiveren en te stimuleren. Daarmee is een basis voor een professioneel netwerk binnen de rechterlijke organisatie gelegd.

De voorfase binnen de leerwerkomgeving

In de leerwerkomgeving is de Rio, onder begeleiding van praktijkopleiders, bezig met verschillende werkgerelateerde activiteiten zoals het observeren van zittingen en raadkamer en het schrijven van concept uitspraken/beslissingen. De Rio doorloopt de voorfase bij het gerecht op de plaats waar hij ook de eerste leerwerkomgeving volgt. De Rio is zelf verantwoordelijk voor het regelen en plannen van de werkzaamheden binnen het gerecht tijdens de voorfase.

Persoonlijk opleidingsplan

Gedurende de voorfase vormt de Rio zich een beeld van het werk als magistraat en van de weg die hij/zij te gaan heeft om aan de eindtermen te voldoen. Dit resulteert in een beslissing om het traject wel of niet verder in te gaan. Rio’s die de opleiding verder willen vervolgen, beschrijven hun leertraject in een uitgebreid persoonlijk opleidingsplan (POP). Het is de routekaart waarmee de Rio zijn opleiding vormgeeft en waarmee hij zijn weg naar de eindtermen moet vinden.

Programma voorfase

Het programma van de voorfase wordt 6 weken voor aanvang van de voorfase op de website gepubliceerd. Tijdens de startweek wordt het programma van de hoofdfase in het portaal opengesteld.

Lichting juli 2020

Startweek: maandag 6 t/m donderdag 9 juli 2020
Bekijk het programma

Lichting april 2020

Startweek (SSR Utrecht; incl. overnachtingen): maandag 6 t/m vrijdag 10 april 2020
Bekijk het programma

Lichting januari 2020

Startweek (SSR Utrecht; incl. overnachtingen): maandag 6 t/m vrijdag 10 januari 2020
Bekijk het  programma